Cykelvasan

Nyheter / Permalink / 0
Så nu är cykelvasan avverkad för denna gången. Dom kan det där med stora lopp. Hur man ska få folka att åka från Sälen till Mora. För Långloppscupen verkar det som att inte mer än 1000 personer vill åka. Så svåra är inte deltävlingarna. Det är ju bara roligt med stig och snabba inslag av grusväg/väg. Men därför det blir en sån folkfest med 13 000 deltagare på lördagen är den att det är lätt åkt över allt och är en typisk sträcka inom klassikern på skidor som är väldigt populärt.

På fredagen så var det en lugn dag med fullt fokus på cykelvasan. Var ute och rulla lite på morgonen och kände av kroppen och då kändes kroppen sjukt bra faktiskt. Dagen innan race så brukar det bara bli ca 1h cykling med inslag av 3 min 3st precis under tröskel. Brukar känna att det är en bra uppladdning för kroppen

Efter att jag hade cyklat klart så skulle jag tvätta cykel men kom på jag glömde ju alla tvätt grejor hemma. Så gick in i en butiks och köpte en sån hink jag brukar ha som jag vet funkar till att tvätta cykeln men kom på att man inte fick med sig något rengöringsmedel till kedjan. När jag använder smörja till kedjan så tar jag alltid den som är för våt miljö och droppar på kedjan. Tycker det funkar bättre för i skogen som jag kör mestadels är det ju blött oftast. I alla fall så köpte jag en magiskt grej som verkligen tog bort allt skit från kedjan och kassetten så det ser precis nytt ut. Aldrig använt eller sett det förut. Men vi hade visst sånt inne i butiken Sportson Skövde men när man är ny så har man inte koll på allt. :D
 
Men viktigt att torka rent kedjan och smörja kedjan efter tvättning. Helst med en sprej för en sprej åker lättare in mellan länkarna. Sen tar jag alltid en och smörja på kedjan innan jag sticker ut och tränar. På fredag kvällen efter lite slappande och kollande på vasasprinten så blev det kyckling och pasta som gällde. Bra uppladdning inför morgon dagens race!!

Lördag kl. 05:30 stod klocka på för att se att mor hade gått upp och skulle lägga cykel i fållan som öppna kl. 06:15 men folka hade redan lagt in cyklarna innan. Sånt irriterar mig verkligen. Är det 06:15 så är det fan mig det! Inte 06:10. Skärpning! Sen folk som går upp tidigt för att lägga in cykel medans det finns folk som kommer 30 min innan start och kliver emellan alla cyklar när det är 100 cyklar framför. Är man så osportslig av sig så……..
Men fick låna en cykel av Ellens bror och rulla lite innan staren gick. Det är i alla fall viktigt för mig att värma upp för att inte chocka kroppen när starten går upp för backen. Men när jag nästan hade värmt klart så ser jag att några från juryn kollar på min cykel medans en annan gör något.
- Fråga vad f…n det håller ni på med?
- Jo du får en GPs på dig.
- Va? Varför skulle jag få det? Kommer ju inte vara med så långt fram och jag står inte ens i led 0.
- Jo du är den enda i led 1 som får det på grund av dina fina resultat de senaste.
- Okej kul, å tack.

Efter det med gps:en så var humöret på topp och kände att nu ska jag ge allt. Ska allt vissa att jag kan och vill!
Starten gick och det gick i ett behagligt tempo upp, ingen stress alls denna gång. Jobba mig framåt hela tiden för man vill ha en bra position om det skulle hända något. Men när vi kommer 5 km så blir det en stor krasch. Den största jag har varit med om. Blir nog 15 cyklister som blir liggandes men jag låg på rätt sida av vägen och kommer förbi rätt snabbt och får börja jaga lite men det är ingen som gjorde något ryck. Hoppas det gick bra med alla som var inblandade. Låg med ända till Mångsbodarna men sen fick det bli att släppa klungan när backarna kom. Lite för snabbt och jobbigt för mej. Det går ruggigt fort där framme när det har bestämt sig för att sätta fart på tävlingen. Men jag hamnar men en grupp som är runt 20 personer som jag ligger med långt fram ifrån början men inser att jag kommer aldrig åka ifrån dom här killarna fram till mål. Så lägger mig lite längre bak och försöker spara mig tills det sista 5 km så kanske jag kan göra en bra spurt. Men på vägen dit så gör det mer och mer ont i bena och jag försöker verkligen spara på krafterna. Men det sista 5 km kryper jag framåt och det är fler som vill framåt inser jag men jag ska ta mig fram. In på campingen och farten börjar redan öka och jag ligger ändå bra med och vi ska fajtas om platserna 29-51. Men sen på Vasagatan så fan det inte mycket kvar bena var helst slut. Det blev en 45 plats på tiden 2:46:56 nästa 7 min efter vinnaren. Jag är riktigt nöjd faktiskt. För målet var att komma topp 50. Sen trodde jag inte att det gick så fort heller. Hade nästa 34km/h i snitt. Sista milen så hade vi 38km/h i snitt. Kanske inte hade dom bästa bena men jag gjorde allt jag kunde denna dag. Ändå nöjd. Kappa förra årets tid med 10 min. Framsteg Viktor!!

Nu blir det lite mer stig och teknik träning inför xc tävlingarna som kommer nu i slutet. Gillar ju faktiskt mer xc men är inte så bra på det men sjukt kul och något jag verkligen försöker träna upp inför framtiden.
Kolla nästa års hoj också! Spänande!! 
Innan starten. 
Måste andas.
 
 

Inför Cykelvasan.

Nyheter / Permalink / 0
Cykelvasan en stor cykelfest verkligen. 13000 personer ska ta sig igenom 95km Sälen till Mora. Kanske inte den roligaste tävlingen pågrund ut av att det bara är grusväg och breda stigar som man minst kan åka två st i bred. Men det har verkligen sin charm också. Men det som gör att man kör detta är väll den att det går så fort och alla elit cyklister både från Sverige och Norge mm gör att det blir ett starkt startfölet och det blir en hår utmaning för mig och alla andra. Blir en stor klunga i början till spurt priserna kommer så börjar det gå isär och personer försöker få ihop lite mindre klunga till mål. Men det kommer gå fort i morgon är jag övertygad. Målet med morgondagen är att försöka ta en top 50 plats. Kommer bli svårt men jag har en bra känsla i kroppen och jag tror verkligen på att det kan gå. Ska iallafall ge det ett försök. Tävling är tävling så då ger man allt varje gång.

Semestern sluta med Finnmarksturen 68km i Ludika.

Nyheter / Permalink / 0
Finnmarksturen i Långloppscupen var det idag. En banan som är riktigt rolig med mycket stig och snabba grusväggar. Det vissa sig att hela svenska eliten stod på startlinjen. Starten gick och jag var med långt fram i klungan och kände att benen var i bra form men jag ville inte bränna dom när jag vet att det är sega bakar i slutat av banan. Så ville ta det lugnt men ändå vara med där framme. En svår kombination. Under loppet så kändes det lite upp och ner för det är sega backar i början och det går verkligen upp, ner hela tiden. Vi var en stor grupp som jag och Sebastian satt i. Det var med ett par riktigt starka killar. Men efter ett tag så ville några i gruppen sätta fart på det hela och börja jaga det som var där framme. När farten ökades så hängde jag på och vi var nog 5-6 st som bilda en ny grupp tillsammans. Men när vi går ut på andra loppen och det börjar komma backe efter backe så får jag släppa och försöka hitta mitt egna tempo. Men när jag släpper så ser jag dom i varje backe och avståndet ökar inte. Då slår det i mitt huvud "varför släppte du Viktor? Du skulle ha hängt i lite till bara" Men jag kunde aldrig ansluta till dom igen. Så i slutet så blev det att åka lite själv och nån kom bakifrån och jag hängde på in till mål. Som slutade med en 19 plats. Helt klart godkänt för min del tycker jag. Bara andra året som elit cyklist och tredje året som cyklist. Jag ser mina framgångar mer och mer. Men när det har gått sämre så tar jag med mig det som jag gjorde bra t.ex. stig partiet, dragningarna, starten, avslutningen mm. Men försöker alltid hitta något positivt under loppet och under träning och tar med det positiva hela tiden. Även om jag är en kille som aldrig är nöjd  innan jag har vunnit. Vad är det man säger. "Det viktigaste är inte att vinna, det viktigaste är att vinna stort" ;)

Får också gratulera till min Ellis som vann dagens Finnmarkstur 48km damer. Sjukt imponerad. Vi båda startade kl 11.00 idag och vi hade en egen lite tävling. Den som kom först i mål skulle få bli bjuden på middag efter tävlingen. Jag åkte 68km och Ellen 48km. Så jag trodde faktiskt att jag skulle ta hem det men icke. Den som vann var såklart Ellen med ca 5 min. Kom i mål så såg jag bara de andra elit killarna som kom i mål förre mig. Men bakom alla dom så står hon Ellen och det första hon säger att hon vann över mig. Det var bara att gratulera till vår lilla mini tävling.
Jag och Ellis efter målgång. 
Efter kvällsmaten dagen innan racet så fick jag för mig att byta däck till Fast Track. Ett däck som jag trivs med väldigt mycket. När jag hade fått i vätska och luft i däcket så snurra jag på det och tycket att det känndes tätt innan jag somna. På race dagen när jag vakna så var det helt tomt och jag fyllde på mer luft och snurra på hjulet och på uppvärmingen så blev det tätt som turen var. Brukar köra med däcket kanske 3 gånger innan jag tävlar med det så jag vet verkligen så det håller tätt. Så att däcket inte är trasigt eller att verntilen läcker, Men det höll hela loppet som turen var. Jag kör alltid med vätska i däcken för att säkra upp om något vast skulle göra hål på däcket när man tränar eller tävlar så tätar det. Då kan man bara fylla på med lite luft för att få rätt däck tryck.
Men jag har ofta med mig slang, däckavtagare och en patron om det skulle hända något. 
 
Just de jag och Ellis var också hos Fredrik Berg och Patricia. I helgen och hade kräftskiva och cykling i Hjulsjö. Mycket trevligt ställe det där men många leder från lätta till riktgit svåra och tekniska banor och en roligt teknikbana. (kolla min instagram för att se en film (Viktorludvigsson)) 
Nu är semestern slut, jag och Ellis får tacka för att vi fick vara bos Fredrik och Patricia under semestern och hafft det mycket trevligt tillsammans :)
Superstar själv Fredrik Berg
Min fina Ellis!
 
 
 
Till top